Wat is Maker Faire?

De Maker Faire is een festival met een missie

BYOR De 21e eeuw brengt ons meer technologie en digitalisering, maar ook grote uitdagingen en kansen voor mens en maatschappij. De Maker Faire democratiseert technologie en kennis, stimuleert creativiteit en geeft impulsen aan sociale – en economische innovatie. De Maker Faire staat voor het zichtbaar maken en versterken van een groeiend ecosysteem van cultuur, technologie, educatie en ondernemerschap. Tijdens het tweedaagse festival bieden we een podium aan creatieven, uitvinders, designers, kunstenaars, hackers, ingenieurs, ontwikkelaars, architecten, game-designers, modeontwerper studenten en hobbyisten, om hun projecten te presenteren. Al deze enthousiaste makers komen naar de Maker Faire om te laten zien wat ze maken en om bevindingen te delen met het publiek. Maker Faire is een bijeenkomst van fascinerende, nieuwsgierige mensen die graag hun vaardigheden delen. Het is een plek voor makers om hun werk te demonstreren en interactie aan te gaan met het publiek. Een plek waar zowel jong als oud(er) verwonderd raakt door imposante installaties, originele DIY’s (Do-It-Yourself), interessante ontdekkingen en creatieve oplossingen. Maker Faire maakt deze projecten zichtbaar en biedt originele ideeën een podium.

 

Eindhoven Maker Faire als onderdeel van Maker Faire

De Eindhoven Maker Faire was tot en met 2023 trotse bezitter van de Maker Faire licentie. In 2006 werd de eerste Maker Faire georganiseerd in de Bay Area, United States. Hier was de populariteit van het maken en interesse onder de groepen ambitieuze makers erg zichtbaar. De Makers namen deel aan hands-on activiteiten en leerden nieuwe vaardigheden tijdens het evenement. Een record aantal van 215.000 mensen namen deel aan de twee Maker Faires in de Bay Area en New York in 2014. Een gezinsvriendelijk evenement, waar 50% van de bezoekers tijdens het evenement aanwezig was met kinderen. Ook in Europa worden er inmiddels verschillende Maker Faire festivals georganiseerd en hebben wij sinds de eerste editie in 2014 inmiddels een stabiele Makers community in Eindhoven gecreëerd.

Stichting MakerDays Eindhoven

De Stichting MakerDays is opgericht in 2015 met als doel om “netwerken te bouwen” en alles te doen wat daartoe bevorderlijk kan zijn, met de Maker Faire USA als inspiratiebron. De Stichting MakerDays wil de makerbeweging in Nederland laten groeien en bloeien. De Eindhoven Maker Faire is de ontmoetingsplaats voor mensen in Nederland met een passie voor maken en daarmee de inspiratiebron voor bezoekers en makers om zelf dingen te creëren. De Stichting MakerDays ontwikkelt het platform en een jaarlijks makers festival.

 

Versterken van de internationale makerbeweging
Stichting MakerDays (2015) wil de makerbeweging versterken door internationale netwerken te bouwen en het organiseren van allerlei activiteiten die daartoe bevorderlijk kunnen zijn. Als broedplaats wil de stichting MakerDays de makerbeweging  – met name in haar prominente makers- en technologie-regio Brainport – laten groeien en bloeien met de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties als uitgangspunt. De Maker Movement is een internationale beweging, die wordt geflankeerd door onder andere Maker Education en DIY science.

 

Het bestuur bestaat uit Ricardo Abdoel, (voorzitter, in functie 24-03-2023), Eric van Gerwen (penningmeester), René Kivits (in functie 01-04-2017), Bert-Jan Woertman (in functie 01-04-2019) en Elke van der Valk (in functie 01-04-2019). Het bestuur werkt volgens de Governance Code Cultuur. Een ANBI status is in voorbereiding. De Stichting MakerDays is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 63446243. Het BTW nummer is 8552.39.438.

 

Ricardo Abdoel, voorzitter Eric van Gerwen, penningmeester
Elke van der Valk René Kivits
Bert-Jan Woertman

 

Stichting MAD emergent art center

MAD emergent art center produceert de Eindhoven Maker Faire in opdracht van Stichting MakerDays en is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling), opgericht 18-05-1995 te Eindhoven.

 

RSIN nummer: 804082856
Kamer van Koophandel: 41093496
BTW nummer: 8040.82.856.B.01
Website: www.madlab.nl
Telefoon: +31 (0)40 32133032

 

Comité van Aanbeveling

Stichting MakerDays heeft een Comité van Aanbeveling Eindhoven Maker Faire gevormd. De leden van het comité hebben als boegbeeld een symboolfunctie voor de doelstelling van de stichting: het organiseren van de Eindhoven Maker Faire die creativiteit en technologie verbindt. De leden van het Comité van Aanbeveling zijn net als bestuursleden, adviesraad leden en ambassadeurs vrijwilliger voor Stichting MakerDays. Zij worden niet betaald voor hun steun en activiteiten.

 

Nienke Meijer, Supervisory Board Member, Cofounder De Buitenboordmotor, Former President Fontys University of Applied Sciences
Rob van Hattum, Director Science programs at VPRO Public Broadcasting & Chief Science Officer NEMO Science Museum
Maarten Steinbuch, Distinguished University Professor in Systems and Control and Chair of Control Systems Technology at Eindhoven University of Technology (TU/e)

Adviesraad

Stichting MakerDays kent naast een Comité van Aanbeveling de Eindhoven Maker Faire Adviesraad, die als taak heeft gevraagd en ongevraagd advies te geven aan directie en bestuur. De Adviesraad leden gebruiken hun kennis, netwerk en ervaring om de missie en uitvoering van de Eindhoven Maker Faire voortdurend te verbeteren. De leden van de Adviesraad zijn net als bestuursleden, werkgroep leden en ambassadeurs vrijwilliger voor de Stichting MakerDays. Zij worden niet betaald voor hun steun en activiteiten.

 

Picture Hugo Hugo Vrijdag, mede-oprichter van De Ontdekfabriek, Het Ontdekstation, De Uitvindfabriek Liesbeth Schreuder, voormalig voorzitter Beeldenstorm/Daglicht (nu: Make Eindhoven)
Picture Anouk Anouk Wipprecht, Fashion designer & Board member Maker Faire Picture Karien Karien Vermeulen, Program Manager OpenEducation, OnePlanet Research Center
Picture Ronald Ronald Scheer, Researcher & Lecturer at Fontys Engineering, Robotics and Mechatronics department, Eindhoven Picture Erik Erik de Jong, Zakelijk leider Bosch Parade / Community Manager Technische Universiteit Eindhoven
Picture Mark Mark de Greeff, Managing Director Den Bosch Partners