Wat is Maker Faire?

De Maker Faire is de grootste Show (and Tell) op aarde: een gezinsvriendelijk festival waarbij uitvinding, creativiteit en vindingrijkheid centraal staan. Een viering van de Maker movement. Deels wetenschapsfestival, deels beurs, en voor een deel iets helemaal nieuws. Maker Faire is een samenkomst van tech-enthousiastelingen, hobbyisten, onderwijzers, knutselaars, ingenieurs, wetenschapsclubs, designers, kunstenaars, studenten en commerciële exposanten van alle leeftijden. Al deze makers komen naar de Maker Faire om het publiek te laten zien wat ze maken en om te delen wat ze leren. Vol passie en enthousiasme introduceren zij hun projecten aan het publiek. Maker Faire is voornamelijk gericht op de toekomst, de presentatie van makers die nieuwe toepassingen verkennen met nieuwe technologieën. Maar het is niet alleen voor de makers op technisch gebied; de Maker Faire is gevuld met projecten en experimenten vanuit het gehele spectrum van wetenschap, techniek, kunst, performance en ambacht.

 

Maker Faire is een bijeenkomst van fascinerende, nieuwsgierige mensen die graag hun vaardigheden delen. Het is een plek voor makers om hun werk te demonstreren en interactie aan te gaan met het publiek. Vele makers zeggen dat ze geen andere plek kennen om te delen wat ze doen. DIY (Do-It-Yourself) is vaak onzichtbaar in onze gemeenschap, deze vindt vaak plaats in winkels, garages en op keukentafels. Het staat meestal niet in de schijnwerpers van de traditionele kunst of (wetenschappelijke) evenementen. Maker Faire maakt deze projecten zichtbaar en laat ideeën zien die we niet elke dag tegenkomen.

 

Een korte geschiedenis

De Eindhoven Maker Faire is trotse bezitter van de Maker Faire licentie. In de US begon het allemaal in 2006 met de lancering van de Maker Faire in de Bay Area. Hier was de populariteit van het maken en interesse onder de groepen ambitieuze makers erg zichtbaar. De Makers namen deel aan hands-on activiteiten en leerden nieuwe vaardigheden tijdens het evenement. Een record aantal van 215.000 mensen namen deel aan de twee Maker Faires in de Bay Area en New York in 2014. Een gezinsvriendelijk evenement, waar 50% van de bezoekers tijdens het evenement aanwezig was met kinderen. Sinds enkele jaren is ook in Europa de Maker Faire een feit. Met de komst van de Eindhoven Maker Faire in 2014 is de start voor een Eindhovense community gemaakt.

 

Stichting MakerDays Eindhoven

De Stichting MakerDays is opgericht in 2015 met als doel om “netwerken te bouwen” en alles te doen wat daartoe bevorderlijk kan zijn, met de Maker Faire USA als inspiratiebron. De Stichting MakerDays wil de makerbeweging in Nederland laten groeien en bloeien. De Eindhoven Maker Faire is de ontmoetingsplaats voor mensen in Nederland met een passie voor maken en daarmee de inspiratiebron voor bezoekers en makers om zelf dingen te creëren. De Stichting MakerDays ontwikkelt het platform en een jaarlijkse festival genaamd Eindhoven Maker Faire.

Het bestuur bestaat uit Peter Notten, (voorzitter, in functie 01.01.2020), Eric van Gerwen (penningmeester), Stefan de Bever (in functie 02-06-2015), René Kivits (in functie 01-04-2017), Bert-Jan Woertman (in functie 01-04-2019) en Elke van der Valk (in functie 01.04.2019). Het bestuur werkt volgens de Governance Code Cultuur. Een ANBI status is in voorbereiding. De Stichting MakerDays is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 63446243. Het BTW nummer is 8552.39.438.

 

Peter Notten, voorzitter
Eric van Gerwen, penningmeester
 Stefan de Bever
René Kivits
Bert-Jan Woertman
Elke van der Valk

 

Stichting MAD emergent art center

MAD produceert de Eindhoven Maker Faire in opdracht van de Stichting MakerDays. MAD is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). MAD emergent art center is een vestiging van de Stichting Multi-Art-Disc, opgericht 18-05-1995 te Eindhoven.

RSIN nummer: 804082856
Kamer van Koophandel: 41093496
BTW nummer: 8040.82.856.B.01
Website: www.madlab.nl
Telefoon: +31 (0)40 32133032

 

Comité van Aanbeveling

Stichting MakerDays heeft een Comité van Aanbeveling Eindhoven Maker Faire gevormd. De leden van het comité hebben als boegbeeld een symbool-functie voor de doelstelling van de stichting: het organiseren van de Eindhoven Maker Faire die creativiteit en technologie verbindt. De leden van het Comité van Aanbeveling zijn net als bestuursleden, adviesraad leden en ambassadeurs vrijwilliger voor Stichting MakerDays. Zij worden niet betaald voor hun steun en activiteiten.

 

Nienke Meijer, President Executive Board/ Voorzitter College van Bestuur at Fontys University of Applied Sciences
Rob van Hattum, Director Science programs at VPRO Public Broadcasting & Chief Science Officer NEMO Science Museum
Maarten Steinbuch, Distinguished University Professor in Systems and Control and Chair of Control Systems Technology at Eindhoven University of Technology (TU/e)

Adviesraad

Stichting MakerDays kent naast een Comité van Aanbeveling de Eindhoven Maker Faire Adviesraad, die als taak heeft gevraagd en ongevraagd advies te geven aan directie en bestuur. De Adviesraad leden gebruiken hun kennis, netwerk en ervaring om de missie en uitvoering van de Eindhoven Maker Faire voortdurend te verbeteren. De leden van de Adviesraad zijn net als bestuursleden, werkgroep leden en ambassadeurs vrijwilliger voor de Stichting MakerDays. Zij worden niet betaald voor hun steun en activiteiten.

 

Picture Hugo Hugo Vrijdag, mede oprichter van De Ontdekfabriek, Het Ontdekstation, de Uitvindfabriek.
Picture Mark Mark de Greeff, Chief Marketing Officer Dutch Design Foundation /  Head of Strategy &  Business Development EHV365
Picture Anouk Anouk Wipprecht, Fashion designer & Board member Maker Faire
Picture Karien Karien Vermeulen, Head of Programme Creative Learning Lab at Waag
Picture Ronald Ronald Scheer, Researcher & Lecturer at Fontys Engineering, Robotics and
Mechatronics department, Eindhoven, NL.
Picture Erik Erik de Jong, Zakelijk leider Bosch Parade / Community Manager Technische Universiteit Eindhoven