Het blijven nog enerverende tijden, met een andere werkelijkheid dan we gewend zijn.
De meeste diensten en producten die cruciaal zijn voor het functioneren van de maatschappij hebben we zodanig onder controle dat deze overeind blijven. Gas, water, licht en niet te vergeten internet en televisie functioneren prima. De voedselvoorziening is geen probleem: de boeren boeren en de fabrikanten leveren aan de winkels. De veiligheid wordt bewaakt door de dames en heren in het blauw. Openbaar vervoer is minder populair, maar in onze veilige autobubbel rijden vrolijk rond.

Ernstig is natuurlijk de overbelasting van de zorg, met acute en tweede-orde effecten waar we niet blij van worden. In veel gevallen zijn er ernstige persoonlijke drama’s en lijden.
Niet wenselijk is het zeer beperkte onderwijs dat fysiek zo noodzakelijk is. We zijn creatief met online en noodoplossingen, maar fijn is anders. En we snakken naar sociaal contact en reizen en een beetje vertier en ontspanning. Eén knuffelcontact is niet voldoende.

Veel mensen maken van de nood een deugd en gaan meer klussen, hobbyen, studeren, sporten, wandelen, yoga en heel veel Skypen, Zoomen, video chatten en gamen! We doen steeds meer online, digitaal en vinden het eigenlijk toch wel meevallen – dat thuiswerken, online ontmoeten, boodschappen doen, online entertainment zoeken.

Daarmee heeft ons ‘normale; gedrag inmiddels een evolutionair sprongetje gemaakt en zijn we op weg om de ‘homo hybride’ te worden. Gelukkig zijn we nog wel in staat om onze omgeving en ons lichaam redelijk te controleren, in toenemende mate wel met elektronica en software. Automatiseren is fijn, maar we geven ons niet graag over aan robots die we niet 100% vertrouwen. Daarom is het zelf bouwen van slimme apparaten zeker zo leuk als er een uit Azië te bestellen.

Met alle data die we kunnen verzamelen in onze omgeving kunnen we leuke functies activeren, en we zien steeds meer de voordelen van het spelen en experimenteren; om er van te leren en er plezier van te hebben. Goed voor de jeugd om zich te ontwikkelen en nieuwsgierig te blijven, maar ook voor volwassenen een blijvende bron van vermaak en sociale contacten. Maar we kunnen ook de kennis inzetten om meer duurzaam te worden.

Ik denk dat we met alle mogelijkheden van vandaag een leger aan creatieve bouwers hebben die oplossingen kunnen bedenken én maken voor een heel groot deel van de uitdagingen waar we voor staan. Energie circulair maken? Kunnen we. Kleding 100% hergebruiken? Kunnen we. Zelf voedsel produceren? Kunnen we. Elektrische fietsen en buggy’s bouwen? Kunnen we. Communicatie systemen maken? Kunnen we. Bier brouwen? Boeken maken? Tiny huisjes bouwen? Keramiek bakken? IJzer smeden? U kunt het lekker zelf!

En als het er op aankomt, zullen we dat zeker gaan doen. Maar nu nog even niet; want het is nog wel zo comfortabel om het kant en klaar te laten thuisbezorgen… Denk er eens over na, zouden we niet stap-voor-stap naar die onafhankelijkheid moeten gaan, terug naar locale ecosystemen waar we in goede harmonie met de natuur onze kennis en kunde kunnen laten opbloeien.

René Paré – @renepare
De column verschijnt in Make Magazine NL